Německá vláda dle médií čeká ve 2012 a 2013 jednoprocentní růst

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá vláda zvýší výhled ekonomického růstu pro letošní rok na jedno procento z dosavadních 0,7 procenta. Naopak na příští rok výhled sníží, rovněž na jedno procento z 1,6 procenta. Informuje o tom dnes německý list Handelsblatt. Vláda má zveřejnit nový odhad růstu příští týden ve středu.

 

Svůj odhad růstu hrubého domácího produktu Německa tento týden snížily přední německé ekonomické instituty. Letos má ekonomika podle nich stoupnout o 0,8 procenta místo dříve očekávaných 0,9 procenta. Pro příští rok zhoršily odhad až na polovinu, na jedno procento, napsala agentura Reuters. Hlavním důvodem jejich rozhodnutí jsou zhoršující se vyhlídky globální ekonomiky.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Německá ekonomika se dlouho zdála být odolná vůči krizi, která trápí eurozónu již tři roky. V poslední době však začíná ztrácet dech a vykazuje známky oslabení. Řada analytiků se domnívá, že HDP ve třetím čtvrtletí klesne.

Mezinárodní měnový fond tento týden snížil kvůli krizi v Evropě odhad letošního růstu světové ekonomiky o 0,2 procentního bodu na 3,3 procenta. V příštím roce počítá s růstem 3,6 procenta namísto dříve předpokládaných 3,9 procenta. Varoval rovněž před nebezpečím recese vyspělých ekonomik.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK