Akcie na pražské burze dopoledne rostly, zejména díky Erste Bank

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes dopoledne mírně rostly. Hlavní index PX kolem 11:20 zpevnil o 0,17 procenta na 987,40 bodu. Burzu nahoru táhly především cenné papíry rakouské Erste Bank. Dvouciferné ztráty naopak postihly akcie technologické firmy KIT digital. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

Tuzemskému trhu pomáhá vzhůru zvýšení doporučení na české akcie od analytiků Citi. Ti považují region CE3 (ČR, Maďarsko a Polsko) za více konstruktivní, uvedl Martin Oliva z Patria Direct.

Akcie Erste přidaly 1,37 procenta na 465,30 koruny. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici Goldman Sachs mírně zvýšili cílovou cenu pro titul z 696,49 Kč na 722,53 koruny, doporučení ponechali na "kupovat/neutral".

Stejný krok podle Olivy podpořil akcie pojišťovací skupiny VIG v rámci aktualizace sektorového doporučení evropských pojišťoven. Titul ale stagnoval na 829,50 Kč za akcii.

Index nahoru táhly i akcie energetické společnosti ČEZ, posílily o 0,54 procenta na 729,90 koruny. Šéf ČEZ Daniel Beneš potvrdil, že Evropská komise by měla na přelomu listopadu a prosince rozhodnout, zda přijímá návrhy polostátní firmy ČEZ na snížení bruselských obav z možného zneužití dominantního postavení na trhu s elektřinou v ČR, uvedl Oliva.

Cena akcií těžařské firmy NWR se zvýšila o 0,37 procenta na 85,82 koruny. Oliva poznamenal, že akcie NWR ve čtvrtek ustály bez poklesu zprávu o tom, že společnost Evraz Vítkovice Steel zastavila od počátku října provoz své ocelárny.

Dál se naopak propadly cenné papíry KITD, ztratily 10,73 procenta na 41,60 koruny. Od počátku roku je titul na trhu Nasdaq níže o 74,91 procenta, za poslední měsíc o více jak 30 procent, z toho za posledních pět obchodních dní o bezmála 25 procent, dodal Oliva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK