Ceny ropy klesly kvůli obavám o poptávku

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena severomořské ropy Brent se dnes vrátila pod 115 dolarů za barel poté, co Mezinárodní agentura pro energii (IEA) snížila odhad růstu celosvětové poptávky na příštích pět let o 500.000 barelů ropy denně.

 

Ropa Brent dopoledne zlevnila o více než dolar na 114,53 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snížila o zhruba čtvrt dolaru na 91,81 dolaru, napsala agentura Reuters.

IEA zdůvodnila snížení výhledu poptávky po ropě slábnoucím ekonomickým růstem, který podle ní společně s rostoucí energetickou efektivitou povede v příštích pěti letech i k pozvolnému poklesu cen této suroviny.

"Vývoj cen ropy se po čtvrtečním růstu otočil kvůli obavám ohledně růstu celosvětové poptávky po ropě," uvedl analytik Myrto Sokou ze společnosti Sucden Financial. "Údaje IEA udaly tón pro celý den, takže můžeme během dnešního obchodování čekat další pokles," dodal.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 114,53 115,71 New York - Nymex WTI listopad 91,81 92,07

pmh mha

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK