Řecko podle člena ECB vykazuje slibné signály

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecko vykazuje slibné známky toho, že by mohlo v příštím roce slnit svůj fiskální cíl. Uvedl to člen výkonného výboru Evropské centrální banky Jörg Asmussen. Podle něj nejlepším způsobem pro Atény, jak se dostat z krize, je reforma ekonomiky při setrvání v eurozóně.

 

Řecko, Španělsko a pomalý pokrok v reformách eurozóny jsou v centru pozornosti na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Tokiu. To oficiálně začíná dnes.

V Řecku zatím pokračují jednání se zástupci tzv. trojky věřitelů o podmínkách uvolnění dalších peněz ze slíbeného záchranného úvěru. Zástupci Evropské unie, ECB a MMF budou pokračovat v jednání s ministrem financí o úsporných opatřeních na roky 2013 a 2014. Cílem je dokončit dohodu před summitem EU, který se koná 18. října.

Podle internetových stránek řeckého listu To Vima jsou věřitelé blízko dokončení dohody. Dohodu budou muset schválit tři nejvyšší představitelé vládní koalice, kteří se mají setkat v pondělí.

Řecký premiér Antonis Samaras v nedávném rozhovoru pro německý list Handelsblatt uvedl, že Řecko vydrží s penězi maximálně do konce listopadu, pokud nezíská další peníze z pomoci. EU a MMF slíbily uvolnit 31,5 miliardy eur (784 miliard Kč), napsaly agentury ANSA a Reuters.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v EU a MMF. Úvěr 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) však problémy země nevyřešil a letos dostalo Řecko druhý záchranný balík 130 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK