Rehn: Španělé by mohli od ESM dostat předběžnou úvěrovou linku

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. října (ČTK) - Španělsko by mohlo od stálého záchranného fondu eurozóny (ESM) dostat předběžnou úvěrovou linku s možností nákupu španělských státních dluhopisů na primárním trhu. Navrhuje to komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Zdůraznil ale, že Španělsko by nejprve muselo požádat o mezinárodní finanční pomoc. Právě to ale španělská vláda zatím odmítá.

"Žádost Španělska nemáme, ale já vím, že španělská vláda je připravena takovou možnost zvážit," řekl Rehn v rozhovoru s agenturou Reuters. "Evropská komise je připravena jednat hned, jakmile žádost ze Španělska dorazí," dodal komisař, který se účastní výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Tokiu.

ESM jakožto stálý záchranný fond eurozóny má k dispozici asi půl bilionu eur (zhruba 12,5 bilionu Kč). Vládám eurozóny může poskytovat více úvěrových nástrojů, mezi nimi také speciální úvěrové linky ECCL (Enhanced Conditions Credit Line).

"Já si myslím, že by to měla být kombinace ESM a programu OMT, který nabízí Evropská centrální banka (ECB)," řekl Rehn na dotaz, jaká pomoc by byla nejúčinnější v případě Španělska.

"Díky ESM teď máme k dispozici nové nástroje, a to předběžnou úvěrovou linku, která se jmenuje ECCL. Umožňuje takové intervence na primárním trhu španělských státních dluhopisů, o nichž bychom uvažovali v případě, že by (Španělé) podali žádost. To by pak samozřejmě ECB paralelně podpořila svým programem OMT," dodal komisař.

Španělsko se potýká s vysokým zadlužením a vysokými náklady na dluhovou službu. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's tento týden zemi snížila rating na známku BBB minus, což je těsně nad spekulativním pásmem a téměř jistě to povede k dalšímu růstu výnosů státních dluhopisů. Část analytiků se domnívá, že právě tento krok by mohl Španělsko donutit žádost o pomoc podat.

Zasedání MMF a SB v Tokiu je součástí výročních zasedání, která se konají dvakrát ročně. Měnový fond začátkem týdne vydal novou prognózu vývoje globální ekonomiky, ve které počítá s pomalejším růstem. Upozornil hlavně na potíže ve vyspělých zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK