Spotřebitelská důvěra v USA v říjnu dosáhla pětiletého maxima

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. října (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se tento měsíc překvapivě zvýšila díky optimističtějšímu postoji Američanů ke stavu ekonomiky. Vyšplhala se tak na nejlepší úroveň za posledních pět let. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry se v říjnu zvýšil na 83,1 bodu ze zářijových 78,3 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od září 2007. Analytici očekávali mírný pokles indexu na rovných 78 bodů.

"Změnilo se hodnocení ekonomických podmínek," uvedl šéf průzkumu Richard Curtin. Dodal, že vrostl počet spotřebitelů, kteří očekávají dobré ekonomické podmínky v letošním roce i v příštích pěti letech.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,3 procenta. Tempo jejího růstu tak zpomalilo ze dvou procent v předchozích třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK