Americké akcie smazaly ranní zisky a vrátily se k poklesu

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, ještě během dopolední části seance jej ale celý smazaly a vrátily se k poklesu. Nepomohla ani příznivá statistika o překvapivém růstu spotřebitelské důvěry. Obchodníci se zaměřili hlavně na akcie bank, které u nich nevzbuzují důvěru.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.316 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel 0,1 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 0,3 procenta na 1428 bodů, zatímco index Nasdaq Composite klesl o 0,2 procenta na 3044 bodů.

Výrazné ztráty měly například akcie banky Wells Fargo, které odepisovaly přes tři procenta. Banka sice vykázala za poslední čtvrtletí vyšší zisk, než se čekalo, zklamaly ale výnosy. Dolů se navzdory solidním výsledkům vydaly také akcie JPMorgan Chase & Co.

Index důvěry, který sestavuje Michiganská univerzita ve spolupráci s agenturou Reuters, za říjen předběžně vystoupil na 83,1 bodu. Na trhu se čekal výstup jen na 78 bodů. K výraznějšímu růstu přispěl větší optimismus ohledně dalšího vývoje americké ekonomiky.

Na burze debutovaly akcie společnosti Workday, které v jednu chvíli přidávaly více než 75 procent a solidní zisky si udržely i později. Firma je považována za lídra v takzvaném "cloud computing", což je sektor, který má podle analytiků velkou budoucnost. Firemní zákazníci podobných firem využívají jako úložiště objemných dat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK