Citigroup už tolik nevěří odchodu Řecka z eurozóny

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. října (ČTK) - Americká investiční banka Citigroup už nevsází na odchod Řecka z eurozóny tolik, jako dosud. Pravděpodobnost, že se tak stane, proto snížila na 60 procent, zatímco dosud ji viděla na 90 procent. Polde banky se zdá, že hlavní hráči v eurozóně se domnívají, že takzvaný "Grexit" by přinesl víc škod než užitku.

"Politici se zřejmě obávají negativních dopadů, které by to mělo na nadcházející volby (v Německu), a slabé hospodářské odolnosti ve zbytku Evropy," napsali analytici banky ve zprávě investorům.

Spekulacím, že bude Řecko nuceno vystoupit z eurozóny, nahrává především jeho slabá ekonomická výkonnost. Předpokládá se, že země nesplní podmínky stanovené v rámci mezinárodní finanční pomoci v objemu 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč). Jde hlavně o závazek snižovat dohodnutým tempem dluh a deficit veřejných financí.

Několik evropských lídrů, včetně německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Françoise Hollandea, se ale v posledních dnech za Řecko postavilo. Ocenili práci nové koalice pod vedením premiéra Antonise Samarase, která s věřiteli jedná o novém programu úspor.

Citigroup uvedla, že nová řecká vláda s věřiteli dobře spolupracuje, čímž snižuje rizika, která zemi hrozí. Tím prý narůstá i pravděpodobnost, že Řecko v eurozóně zůstane.

Pravděpodobnost, že Řecko eurozónu v příštích 12 až 18 měsících opustí, je ale podle Citigroup i tak vyšší než 50 procent. Banka totiž nevěří, že věřitelé budou ochotni znovu Řecku odpustit větší část dluhu. Na nutnost dalšího takového odpisu upozornili také analytici banky UBS.

"Řecko je insolventní země a potřebuje další plán odpisu dluhu," podotkl ekonom UBS Martin Lück. "Další restrukturalizace bude zahrnovat i veřejný sektor," dodal.

Věřitelé Řecka začátkem letošního roku Aténám odpustili dluh ve výši asi 100 miliard eur (zhruba 2,5 bilionu Kč). Dluh ale odepisoval jen soukromý sektor, což jsou hlavně banky. Část ekonomů je přesvědčena, že pokud Řecko bude vyžadovat další odpuštění dluhu, zúčastnit už se budou muset i státní instituce, tedy i daňoví poplatníci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK