Rozpočtový deficit USA je čtvrtým rokem vyšší než bilion dolarů

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. října (ČTK) - Rozpočet Spojených států skončil ve fiskálním roce 2012 deficitem 1,089 bilionu dolarů (asi 20,95 bilionu Kč). Proti loňsku je to o 207 miliard dolarů méně, nad hranicí jednoho bilionu dolarů je ale deficit už čtvrtým rokem v řadě. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí.

Příjmy vlády činily 2,449 bilionu dolarů (asi 47,11 bilionu Kč), což je proti loňsku nárůst o více než šest procent. Přispělo k tomu hlavně mírné zlepšení ekonomiky, díky němuž více lidí našlo práci. Přestali tak pobírat státní podporu a naopak platili daň z příjmu.

Výdaje vlády se naopak o 1,7 procenta snížily a dosáhly 3,538 bilionu dolarů (zhruba 68,06 bilionu Kč). Částečně je to odrazem poklesu výdajů na obranu, což souvisí i s tím, že Američanů končí misi v Iráku.

Fiskální rok v USA začíná vždy v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku. Čísluje se podle kalendářního měsíce, v němž končí. Za letošní září si rozpočet vedl lépe, než se čekalo; skončil přebytkem 75 miliard dolarů, zatímco ekonomové čekali přebytek 42 miliard dolarů. Loni v září měl rozpočet deficit 63 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK