EBRD půjčí zemím v jihovýchodní Evropě tři miliardy eur

14.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. října (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) během příštích dvou let půjčí tři miliardy eur (75 miliard Kč) zemím v jihovýchodní Evropě, které nejvíce zasáhly důsledky dluhové krize v eurozóně. Uvedl to prezident banky Suma Chakrabarti v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Chakrabarti chce přesvědčit také další instituce, aby se k podpoře těchto zemí připojily. Podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací by Světová banka mohla přispět až pěti miliardami eur. Plán EBRD počítá s podporou zaměstnanosti prostřednictvím velkých projektů v oblasti infrastruktury.

Země v jihovýchodní Evropě, například Bulharsko a Rumunsko, jsou podle šéfa EBRD obzvláště zranitelné krizí v eurozóně. "Stále slyšíme o Řecku, Itálii a Španělsku, ale málokdo mluví o zemích v přímém sousedství Řecka, které se rovněž potýkají s důsledky krize," řekl Chakrabarti.

Banky v řadě východoevropských zemí, které nejsou členem eura, jsou divizemi západoevropských firem, jež v důsledku dluhové krize omezují poskytování úvěrů. Balkánské ekonomiky jsou navíc silně závislé na investicích z Řecka, Španělska a dalších členských zemí eurozóny, napsala agentura Reuters.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK