Španělsko by prý mohlo požádat o finanční pomoc příští měsíc

14.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. října (ČTK) - Španělsko by mohlo požádat eurozónu o pomoc se splácením svých dluhů příští měsíc. Agentuře Reuters to sdělili nejmenovaní představitelé eurozóny. Španělská vláda nyní zvažuje podmínky takovéto pomoci. Rozhodnutí hodlá učinit teprve tehdy, jakmile bude mít jasnější představu o těchto podmínkách i o rozsahu případné pomoci.

"Připravujeme to, situace se vyjasní v listopadu," řekl jeden z představitelů, který je přímo zapojen do jednání o možné pomoci. Spekulace ohledně možné žádosti Madridu o pomoc při splácení dluhů jsou nyní v centru pozornosti finančních trhů.

Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zmírnila by obavy investorů z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku.

Španělsko se potýká s vysokým zadlužením a vysokými náklady na správu dluhu. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's tento týden zemi snížila rating na známku BBB minus, což je těsně nad spekulativním pásmem a téměř jistě to povede k dalšímu růstu úroků u státních dluhopisů. Část analytiků se domnívá, že právě tento krok by mohl Španělsko donutit žádost o pomoc podat.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK