Ocenění za ekonomii ukončí letošní sérii Nobelových cen

14.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 14. října (ČTK) - Oznámením Nobelovy ceny za ekonomii v pondělí skončí letošní série udělování těchto prestižních ocenění. Agentura Thomson Reuters vybrala čtyři favority, mimo jiné známého amerického ekonoma Roberta Shillera, který v minulém desetiletí varoval před finanční krizí v důsledku "bubliny" nafouknutých cen akcií a nemovitostí.

Thomson Reuters svou předpověď zakládá na tom, jak často jsou články jednotlivých ekonomů citovány a jak velký mají dopad ve vědecké komunitě. Shillera označila za průkopníka výzkumu kolísání na finančních trzích a dynamiky cen investičních aktiv.

Jako dalšího možného laureáta letošní Nobelovy ceny agentura jmenovala Brita Anthonyho Atkinsona za výzkum příjmové nerovnosti a příspěvky k ekonomii sociálního státu a veřejného sektoru. Spolu s ním by podle Thomson Reuters mohl cenu dostat Američan Angus Deaton, který se zaměřuje na příbuzné téma vztahu spotřeby, příjmů a úspor, chudoby a zdraví. Čtvrtým tipovaným je Američan Stephen Ross, který přispěl k teorii oceňování finančních aktiv.

Thomson Reuters od roku 2002, kdy začala tipovat vítěze Nobelových cen ve čtyřech vědních oborech, zaznamenala zatím 26 úspěšných předpovědí, z toho šest v ekonomii. Letos byly její tipy na nositele cen za chemii, fyziku a lékařství bezúspěšné.

Loni se o ocenění podělili Američané Thomas Sargent a Christopher Sims za empirický výzkum příčin a důsledků v makroekonomice. Oba rozvinuli teorii očekávání a osvětlili zejména způsoby reakce ekonomických činitelů jako firem a domácností na změny politiky vlády nebo centrální banky.

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Založila ji až v roce 1968 na Nobelovu památku švédská centrální banka Sveriges Riksbank. Naprostou většinu nositelů ocenění tvoří američtí ekonomové.

Peněžní odměna spojená s Nobelovými cenami je letos kvůli hospodářským potížím poprvé o 20 procent nižší než obvykle. Místo deseti milionů švédských korun (zhruba 29 milionů Kč) se laureáti musejí spokojit s osmi miliony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK