Írán popřel, že by mu výrazně klesl export ropy

14.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 14. října (ČTK) - Írán popírá, že by mu výrazně klesl export ropy, jak ve své nejnovější zprávě uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Zástupce Íránu v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) naopak řekl, že export je stabilní a že ropu z Íránu odebírá více zemí, než si mezinárodní společenství myslí.

IEA odhadla, že objem vyvážené ropy z Íránu v září klesl na nové minimum 860.000 barelů denně. To by byl výrazný propad proti konci loňského roku, kdy Írán vyvážel asi 2,2 milionu barelů denně. IEA také tvrdí, že se Íránu nedaří propad exportu zastavit.

Propad vývozu ropy z Íránu přispívá k růstu cen ropy na světových trzích a má negativní dopady na íránský státní rozpočet. Ten získává drtivou část devizových příjmů právě z prodeje ropy. Tato situace komplikuje už tak dost velké problémy, které tamním obyvatelům vznikají kvůli tomu, že Írán vinou mezinárodní izolace nemůže dovážet řadu věcí.

"Vývoz ropy z Íránu je stejný, jako byl v předchozích měsících a situace je stabilní," řekl zástupce Íránu v organizaci OPEC Muhammad Alí Chatíbí, jehož citovala Tisková agentura íránských studentů (ISNA). Data agentury IEA jsou podle Chatíbího vadná a v rozporu se statistikou, kterou Írán poskytuje organizaci OPEC.

Chatíbí zároveň odmítl, že jedinými odběrateli íránské ropy jsou Čína, Indie, Jižní Korea, Japonsko a Turecko. "Trh pro íránskou ropu je větší, než jsou tyto země. My stále hledáme nové trhy, ale moc se o tom nešíříme, protože nám to může uškodit," řekl Chatíbí, aniž by svá slova nějak blíže specifikoval.

Spojené státy americké a jejich spojenci tlačí na Írán, aby se vzdal svého kontroverzního jaderného programu. Jako nástroj k tomu používají hlavně obchodní embargo, které se mimo jiné vztahuje i na nákup íránské ropy. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je pouze pro mírové účely, čemuž ale západní země nevěří a obávají se, že snahou Íránu je vyrobit atomovou bombu.

Evropská unie zakázala dovoz íránské ropy od 1. července a další země v reakci na mezinárodní sankce dovoz výrazně omezily. Zákaz, který vyhlásila EU, také znemožňuje, aby evropské pojišťovny kryly vývoz ropy z Íránu. Tím se komplikuje dovoz íránské ropy i do některých zemí mimo EU.

V pátek Evropská unie vůči Íránu předběžně schválila nové sankce, rovněž kvůli íránskému jadernému programu. Diplomaté podle agentury Reuters také podpořili opatření, která mají paralyzovat íránské bankovnictví a některá odvětví průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK