Analytici: Softbank může změnit trh mobilní komunikace v USA

14.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Tokio 14. října (ČTK) - Pokud se japonský mobilní operátor Softbank dohodne na převzetí většinového podílu v americkém rivalovi Sprint Nextel, má šanci od základů změnit trh mobilní komunikace v USA. Tvrdí to analytici, kteří záměr Japonců sledují. Informované zdroje před pár dny uvedly, že Softbank je připravena za více než dvoutřetinový podíl zaplatit více než bilion jenů (přes 245 miliard Kč).

Japonci potvrdili, že o vstupu do Sprint Nextel jednají, nic bližšího ale nesdělili. Zdroje z bankovního světa ale agentuře Reuters řekly, že Softbank už začala jednat s bankami o úvěru, aby byla schopna tak velkou částku zaplatit. Syndikovaný úvěr si prý dojednává u bank Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui a Mizuho Financial.

"Ředitelům AT&T a Verizon z toho musí běhat mráz po zádech," myslí si analytik Tero Kuittinen ze společnosti Alekstra Oy. "Ti jsou připraveni na nového vyzyvatele tvrdě zaútočit," dodal. AT&T a Verizon Wireless mají dohromady zhruba 75 procent trhu mobilní komunikace v USA, Sprint Nextel asi 15 procent, zbylých deset procent připadá na T-Mobile USA.

Softbank by mohla koupit až 75 procent akcií Sprint Nextel a poskytnout firmě kapitál na další investice. Japonský ekonomický list Nikkei napsal, že Softbank by tak mohla do amerického podniku vložit až 1,5 bilionu jenů (asi 368 miliard Kč). Takto posílený americký operátor by mohl odstartovat i nové kolo konsolidace odvětví.

AT&T a Verizon v USA fungují jako duopol, z něhož má obavy i americká vláda. AT&T se loni snažila za zhruba 39 miliard dolarů (asi 750 miliard Kč) převzít T-Mobile USA, od záměru ale nakonec upustila, protože odpor ze strany regulačních úřadů byl příliš silný a bylo jasné, že pokud se AT&T nevzdá dobrovolně, regulátor jí záměr zatrhne.

Pokud Japonci dotáhnou svůj záměr do konce, mohl by Sprint Nextel získat dostatečné finanční zdroje, aby vybudoval konkurenční bezdrátovou síť a jako první nabídnul nejnovější bezdrátové přístroje. Měl by patrně i dost peněz na to, aby koupil kontrolní podíl ve společnosti Clearwire, čímž by získal větší kapacitu pro přenos dat. Sprint už drží 48 procent Clearwire, která vlastní část vlnového pásma ve stejné frekvenci jako Softbank a má i stejnou technologii sítě TDD LTE.

"Sprint není ziskový, je to ale proto, že investuje do rozvoje sítě LTE. Můžeme tedy čekat, že do budoucna se to změní," naznačil analytik makléřské společnosti SMBC Nikko Securities Šindži Morijuki, jehož na svém webu citovala agentura Bloomberg.

Sprint Nextel má už nějaký čas v plánu modernizaci sítě za zhruba sedm miliard dolarů, aby dohnal konkurenci. Ta už začala Spojené státy pokrývat moderní sítí čtvrté generace. Sprint proto nemá jinou možnost, než zlepšit svou vlastní technologii, aby přilákal další zákazníky. Ti vyžadují řadu pokročilých služeb, včetně mobilního videa a rychlejšího stahování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK