Japonské akcie díky inflaci v Číně oživily z dvouměsíčního minima

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. října (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden mírným růstem a jejich hlavní index oživil z pátečního dvouměsíčního minima. Investoři nakupovali zpět některé akcie oslabené výprodejem minulého týdne a trh podpořily údaje o poklesu inflace v Číně.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,5 procenta na 8577,93 bodu a širší index Topix oživil o 0,7 procenta. Minulý týden Nikkei ztratil 3,7 procenta, což byl nejhlubší týdenní pokles od května.

Meziroční míra inflace v Číně se v září snížila na 1,9 procenta ze srpnových dvou procent. Pokles inflace poskytuje Pekingu větší prostor k podpoře slábnoucí domácí ekonomiky.

Akcie japonského mobilního operátora Softbank po pátečním propadu dál klesaly. Softbank jedná o převzetí většiny v americké firmě Sprint Nextel a informované zdroje agentuře Reuters řekly, že dohoda bude oznámena ještě dnes.

Na asijském devizovém trhu euro vůči dolaru mírně oslabilo. Obchodníci sledují, zda Španělsko požádá žádost o finanční pomoc, a trh trochu zklamalo, že to neudělalo o tomto víkendu v rámci zasedání Mezinárodního měnového fondu. Podle některých je ale takový krok před španělskými regionálními volbami stanovenými na 21. října nepravděpodobný.

Euro ke konci tokijského obchodování kleslo o 0,4 procenta na 1,2910 USD a v jednu chvíli sestoupilo až na 1,2891 USD. Dolar byl všeobecně pevný a vůči japonskému jenu stoupl o 0,1 procenta na 78,56 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK