ČSÚ: Ceny vývozu a dovozu v srpnu opět meziročně rostly

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Ceny zahraničního obchodu v srpnu meziročně opět rostly. U vyváženého zboží stouply o 3,7 procenta a u dováženého o 5,8 procenta, podepsalo se na tom výrazné oslabení koruny vůči dolaru. V porovnání s předchozím měsícem naopak ceny znovu klesly, u vývozu o 1,3 procenta a u dovozu o 0,4 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Největší vliv na meziroční růst vývozních cen mělo zdražení strojů a dopravních prostředků o 4,7 procenta. Z významnějších skupin stouply i ceny průmyslového spotřebního zboží o 5,1 procenta, chemikálií o 2,4 procenta a polotovarů o 2,3 procenta. Významně zlevnila jen minerální paliva, a to o 1,2 procenta.

Na růstu dovozních cen se vedle oslabení koruny podepsala hlavně minerální paliva, která meziročně zdražila o 20,5 procenta. Ceny strojů a dopravních prostředků stouply o 4,8 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 3,9 procenta a chemikálií o 3,5 procenta. Dolů šly jen ceny ostatních surovin o 4,6 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziročně klesly na hodnotu 98 procent a 33. měsíc zůstaly v negativních hodnotách. Meziměsíčně se snížily na 99,1 procenta, po čtyřech měsících se tak vrátily do negativních hodnot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK