Japonská Softbank se dohodla na koupi až 70 procent Sprint Nextel

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. října (ČTK) - Japonský mobilní operátor Softbank se dohodl na koupi až 70 procent akcií třetího největšího amerického operátora Sprint Nextel. Softbank tím za cenu až 20,1 miliardy dolarů (388 miliard Kč) získá přístup na americký trh a Sprint bude mít zdroje k expanzi na domácím trhu.

Softbank je podobně jako Sprint Nextel trojkou na svém domácím trhu, ostrá japonská konkurence ale firmě omezuje ziskovost. Sprint potřebuje nové peníze, aby byl schopen pustit se s většími konkurenty do souboje o podíl na americkém trhu.

Sprint chce svou pozici posílit výstavbou sítě čtvrté generace za zhruba sedm miliard dolarů. Největší dva američtí operátoři Verizon a AT&T už začali Spojené státy pokrývat sítěmi 4G a Sprint musí rovněž vylepšit technologii, aby přilákal náročné americké zákazníky.

Softbank založil a řídí Masajoši Son, který je podle časopisu Forbes druhým nejbohatším Japoncem. Společnost před 30 lety začínala jako distributor softwaru a postupně se rozrostla v telekomunikační skupinu s tržní hodnotou více než 40 miliard dolarů. Před čtyřmi lety firmě pomohlo, že jako jediná v Japonsku začala prodávat iPhone.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK