Koruna mírně zpevnila, vůči euru zpět pod 25 korun.

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna se v úvodu týdne vůči evropské měně vrátila zpět pod psychologicky významnou hladinu 25 korun a zpevnila i k americkému dolaru. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 10:30 v porovnání s pátečním závěrem výše k euru o sedm haléřů na 24,96 Kč/EUR a k dolaru o pět haléřů na 19,25 Kč/USD.

 

Česká měna na výsledky voleb, které znamenají výrazné posílení levice, podle Tomáše Vlka z Patria finance nijak znatelně nereagovala. "Výkonnost české měny je sice ráno horší než u zbytku regionu, nemusí to však být volbami, ale i jinými domácími faktory, například měnovou politikou," uvedl.

Data z české ekonomiky motivací k pohybu koruny podle něj také nebyla. "Index cen výrobců stagnoval namísto očekávaného nepatrného růstu, běžný účet za odhady zaostal, avšak jeho potenciál ovlivnit trh je malý," dodal.

Euro bylo v 10:30 proti dolaru jen lehce slabší, a to na 1,2966 USD/EUR. Na evropské straně jsou podle Vlka stále důležitými tématy vliv dluhové krize na růst, pokračování reforem na periferii, více času pro Řecko a španělská žádost o pomoc. "Před summitem EU v druhé polovině týdne se dá čekat nárůst vlivu různých spekulací právě o těchto otázkách. Dnes zatím nejen na eurodolaru převládá pozitivní nálada," doplnil Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK