Zisk Citigroup kvůli odpisům ve čtvrtletí klesl o 88 procent

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Americké bance Citigroup prudce klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk na 468 milionů USD (devět miliard Kč) z loňských srovnatelných 3,77 miliardy USD. Důvodem byl odpis v makléřské divizi. Bez zahrnutí mimořádných položek naopak zisk banky překonal očekávání analytiků.

Citigroup musela ve čtvrtletí odepsat 4,7 miliardy USD kvůli prodeji podílu v makléřské divizi Morgan Stanley Smith Barney za menší částku, než čekala. Bez zahrnutí mimořádných položek čistý zisk činil 3,3 miliardy USD, tedy 1,06 dolaru na akcii, a překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří čekali zisk jen 96 centů na akcii.

Banka však upozornila, že hypoteční úvěry vzrostly a kapitálové trhy zažívají oživení. Zisk bankovní divize a divize cenných papírů se zvýšil o 67 procent díky vyšším příjmům z investic do cenných papírů s pevným příjmem a akcií a nižším výdajům. V segmentu spotřebitelského bankovnictví v Severní Americe zisk stoupl o 18 procent díky růstu příjmů z hypoték.

Výsledky mimo USA však byly slabší. Zisk mezinárodní divize spotřebního bankovnictví se snížil o tři procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK