Maloobchodní tržby v USA v září stouply o 1,1 procenta

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. října (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v září pokračovaly v silném růstu, což je odrazem zvyšování důvěry spotřebitelů a zlepšování situace na trhu práce. Spotřebitelé kupovali více aut, benzinu a elektroniky. Ve srovnání s předchozím měsícem se obrat maloobchodů zvýšil o 1,1 procenta po srpnovém revidovaném růstu o 1,2 procenta. Tržby nyní rostou nejrychleji od října 2010, oznámilo dnes ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení tržeb jen o 0,8 procenta. Srpnový údaj byl revidován směrem vzhůru z předchozích 0,9 procenta. Meziročně byly tržby vyšší o 5,4 procenta.

Prodej elektroniky a domácích spotřebičů se zvýšil v září o 4,5 procenta. Mimo jiné k tomu přispěl nový iPhone firmy Apple, který se začal prodávat minulý měsíc. Prodejcům aut se tržby zvýšily o 1,3 procenta a u čerpacích stanic kvůli růstu cen stouply o 2,5 procenta. Bez zahrnutí aut a benzinu se maloobchodní tržby zvýšily o 0,9 procenta.

Tržby rostly ve většině oblastí. Nižší tržby zaznamenaly obchodní domy. Jejich obrat klesl o 0,2 procenta, když v srpnu se téměř nezměnil, napsaly agentury AP a Reuters.

Údaje o maloobchodních tržbách jsou pečlivě sledovaným ukazatelem, protože naznačují, jak se budou vyvíjet výdaje spotřebitelů. Ty tvoří téměř 70 procent ekonomické aktivity země. Organizace Conference Board nedávno uvedla, že její index spotřebitelské důvěry minulý měsíc stoupl nejvýše od února. Také pracovní trh si vede dobře. Míra nezaměstnanosti se v září snížila na 7,8 procenta z 8,1 procenta v srpnu a poprvé od ledna 2009 se ocitla pod osmi procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK