Pražská burza zahájila týden nepatrným růstem o 0,09 procenta

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Pražská burza zahájila týden nepatrným růstem a její hlavní index PX si dnes připsal 0,09 procenta na 986,85 bodu. Burzu nahoru táhly obě bankovní emise. Výrazné ztráty naopak postihly akcie těžařské firmy NWR, prodejce ojetých aut AAA Auto a technologické společnosti KIT digital.

"Pražský index PX zaostal se ziskem necelé desetiny procenta za vývojem na hlavních trzích, a to zejména kvůli smíšeným výsledkům mezi největšími emisemi. Posílení akcií obou bank kompenzovala oslabení akcií energetické firmy ČEZ a mobilního operátora Telefóniky. Mezi ostatními tituly převážily ztráty," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Největší zisky zaznamenaly akcie rakouské Erste Bank, zpevnily o 0,86 procenta na 467 korun. Akcie Komerční banky rostly mírněji, a to o 0,58 procenta na 4145 korun. Banky dnes obstarávaly hlavní růstový tah, který postupem dne sílil díky výsledkovým zprávám amerických bank, uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Zpevnily i akcie petrochemického holdingu Unipetrol, zhodnotily se o 0,68 procenta na 171,50 koruny a cena akcií rakouské pojišťovny VIG stoupla o 0,48 procenta na 834 korun.

Nedařilo se naopak akciím NWR, spadly o 3,88 procenta na 81,70 koruny a podle Josefa Kohouta z Patria Finance jsou nejníže od poloviny července 2009. Adamkovič poznamenal, že titul oslabil po oznámení sjednaných cen uhlí v aktuálním čtvrtletí. Firma dnes oznámila, že sjednala s odběrateli pro letošní 4. čtvrtletí o pětinu nižší ceny koksovatelného uhlí, než za něj inkasovala ve 3. čtvrtletí.

Cena akcií KITD se snížila o 3,66 procenta na 39,50 koruny. O více než tři procenta na 24,94 koruny si pohoršily cenné papíry AAA Auto. Titul spadl pod hranici 25 korun za akcii poté, co si v minulých dvou týdnech polepšil o více než 20 procent, upozornil Urbánek.

Burzu dolů táhly i dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ, ztratily 0,69 procenta na 721 korun. Kohout míní, že firmě ČEZ dnes nepomáhala zpráva o redukci počtu zájemců o odkup černouhelné elektrárny Dětmarovice patřící skupině ČEZ. Dle informací z médií by se tak tendru měli zúčastnit tři zájemci, mezi nimi se spekuluje o NWR či EP Holdingu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK