Euro posiluje, trhy čekají, kdy Španělsko požádá o pomoc

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. října (ČTK) - Euro se dnes pohybovalo jako na houpačce, odpoledne se mu podařilo posílit. Investoři čekají na jasné signály toho, zda a kdy Španělsko požádá o finanční pomoc. Víkendová statistika z Číny zvyšuje zájem o rizikovější investice.

V 18:30 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,2949 USD, ale během dne se propadlo až na 1,2889 USD. K jenu vzrostlo o 0,6 procenta na 101,99 JPY. Dolar vůči jenu posílil o půl procenta na 78,76 JPY.

Nejistota, zda a kdy Madrid požádá o pomoc, a zda se Řecko dohodne na nových úsporných opatřeních, odradila v posledních týdnech některé investory od nákupu eura. Na druhé straně investoři sázejí na to, že jakmile Španělsko požádá o pomoc, euro bude posilovat.

Podle zástupců eurozóny by Španělsko mohlo požádat o pomoc příští měsíc. Pomoc pro Španělsko by se tak mohla řešit spolu s revizí úvěrového programu pro Řecko a balíkem pomoci pro Kypr.

Čína o víkendu uvedla, že tempo růstu vývozu ze země bylo v září téměř dvojnásobné ve srovnání s očekáváním analytiků. Rostl také dovoz, což naznačuje, že opatření na podporu růstu druhé největší ekonomiky světa fungují.

Dolar posílil k jenu díky zprávě o maloobchodních tržbách. Ty v září pokračovaly v silném růstu, což je odrazem zvyšování důvěry spotřebitelů a zlepšování situace na trhu práce. Spotřebitelé kupovali více aut, benzinu a elektroniky. Tržby nyní rostou nejrychleji od října 2010, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK