Akcie v USA zpevňují, pomáhá statistika a Citigroup

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Americké akcie v úvodu nového týdne zpevňovaly, i když během dopolední části obchodování se přechodně ocitly i v záporných hodnotách. Trh později těžil z příznivé statistiky a z růstu akcií banky Citigroup. Investoři ale zároveň pozorně sledují vývoj v Evropě, především pak ve Španělsku.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.387 bodů a proti předchozímu závěru přidával 0,4 procenta. Širší index S&P 500 měl zisk zhruba ve stejném rozsahu a posunul se na 1434 bodů, index Nasdaq Composite vzrostl o 0,2 procenta na 3051 bodů.

Statistika mimo jiné ukázala, že maloobchodní tržby v USA v září vzrostly o 1,1 procenta, a navázaly tak na růst ze srpna, kdy se zvýšily o 1,2 procenta. To podle analytiků svědčí o tom, že spotřebitelé utrácejí víc, než se dosud obecně předpokládalo.

Akcie Citigroup zpevnily o více než čtyři procenta na 36,40 USD v reakci na výsledky, které byly lepší, než se čekalo. V růstu pokračovaly také akcie Sprint Nextel, které tak reagovaly na zprávu, že japonský operátor Softbank za více než 20 miliard dolarů ve firmě převezme většinový podíl. Většinu růstu už si ale akcie odbyly minulý týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK