Zakladatelé německé společnosti Douglas chtějí firmu převzít

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 15. října (ČTK) - Zakladatelé německé sítě maloobchodních prodejen Douglas Holding se chystají na převzetí firmy. S financováním podniku, který se potýká se ztrátami, jim má pomoci společnost soukromého kapitálu Advent, která za tímto účelem založila zvláštní firmu. V ní drží většinu akcií. Zakladatelé, což je rodina Krekeů, si firmu cení na zhruba 1,5 miliardy eur (asi 37,4 miliardy Kč).

Plán zakladatelů firmy, která působí i na českém trhu, by tak mohl ukončit měsíce nejistoty ohledně vlastnictví podniku. Ten se už delší dobu potýká s tvrdou konkurencí ze strany on-line prodejců. Douglas se zaměřuje na prodej široké škály zboží, počínaje parfémy a konče knihami.

Krekeovi už v lednu oznámili, že chtějí akcie firmy stáhnout z veřejných trhů a převést firmu ryze do soukromého vlastnictví. Záměr už schválili šéfové Adventu a zamlouvá se i dalším velkým akcionářům. Zakladatelé budou teď moci získat na chod firmy větší vliv a dohlédnout na restrukturalizaci divize Thalia, která se zabývá prodejem knih.

Pro Advent dohoda znamená další kontrakt, který z firmy učinil jednoho z nejaktivnějších podniků soukromého kapitálu v Evropě od úvěrové krize. Advent nyní krouží kolem nizozemské společnosti Robeco, která se zaměřuje na správu aktiv, v portfoliu ale bude mít například i dánského poskytovatele softwaru a služeb KMD. Advent ji koupil od konkurenční firmy EQT a penzijního fondu ATP, cenu ale nesdělil.

Krekeovi spolu s Adventem nabízejí za jednu akcii Douglasu 38 eur, což je více než devět procent nad páteční zavírací cenou na burze. Akcie firmy na oznámení reagovaly růstem o více než 7,5 procenta, a zůstaly tedy těsně pod 38 eury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK