Americké akcie stouply díky maloobchodním tržbám a Citigroup

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily díky překvapivě příznivým údajům o zářijovém vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech a dobrým hospodářským výsledkům bankovní společnosti Citigroup.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,72 procenta na 13.424,23 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,81 procenta na 1440,13 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,66 procenta na 3064,18 bodu, napsala agentura Reuters.

Akcie společnosti Citigroup vzrostly o 5,5 procenta poté, co její výsledky za třetí čtvrtletí překonaly očekávání analytiků. Výrazný nárůst zaznamenaly rovněž akcie konkurenta Goldman Sachs, který zveřejní výsledky dnes odpoledne. Finanční index S&P si připsal 1,2 procenta.

Americké ministerstvo obchodu v pondělí oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v září pokračovaly v silném růstu, což je odrazem stoupající důvěry spotřebitelů a zlepšující se situace na trhu práce. Tržby se zvýšily o 1,1 procenta, zatímco analytici čekali růst o 0,8 procenta.

Na devizovém trhu se kurz eura vůči dolaru výrazněji nezměnil. Investoři stále čekají, zda Španělsko požádá o pomoc se splácením svých dluhů. Takováto žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zmírnila by obavy z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku. V závěru pondělního obchodování v New Yorku se jednotná evropská měna prodávala za 1,2954 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK