Akcie v Tokiu pokračují v růstu, zpevnil i dolar

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. října (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu, a navázaly tak na solidní začátek týdne. Zájem byl především o akcie mobilního operátora Softbank, který ujistil investory, že jeho masivní investice v USA nesníží hodnotu akcií. Na devizových trzích zpevnil dolar vůči jenu i některým dalším světovým měnám, naopak euru se kvůli nejistotě kolem Řecka a Španělska posilovat nedaří.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 123,38 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,44 procenta na hodnotě 8701,31 bodu. Širší index Topix vzrostl o 1,3 procenta na 732,40 bodu.

Investoři nakupovali především akcie Softbank, které tak přidaly skoro deset procent. Smazaly tak alespoň část vysokých ztrát z předchozích dvou dnů, kdy celkem odepsaly zhruba 21 procent hodnoty. Investoři se obávali, že převzetím více než dvoutřetinového podílu v americké společnosti Sprint Nextel se naředí podíly v Softbank. To ale firma odmítla.

Akvizice, o které se spekulovalo už minulý týden, kdy se také nejvíce pohnuly ceny akcií dotčených firem v USA i v Japonsku, ovlivňuje i ceny akcií dalších podniků. Dnes v Tokiu například zpevňovaly banky, které se budou na financování transakce podílet. Softbank investuje přes 20 miliard dolarů (asi 384 miliard Kč) a již avizovala, že si bude muset vzít syndikovaný úvěr.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, který se vůči japonskému jenu dostal na zhruba měsíční maximum. Naráží ale na technickou hranici odporu, přes kterou se podle analytiků nebude snadné dostat. Dolaru pomohl k růstu mimo jiné zářijový růst maloobchodních tržeb v USA, naopak proti jenu hovoří spekulace, že japonská centrální banka se chystá proti silnému kurzu intervenovat.

Dolar k jenu zpevnil o 0,3 procenta na 78,88 JPY a během obchodování se vyšplhal až na 78,91 JPY. Euro si vůči všeobecně slabému jenu připsalo 0,4 procenta na 102,25 JPY, zatímco vůči dolaru jednotná evropská měna přidala pouze 0,1 procenta na 1,2962 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK