Česká skupina Energo-PRO má zájem o další bulharské elektrárny

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 16. října (ČTK) - Česká hydroenergetická skupina Energo-PRO chce posílit své pozice v Bulharsku a získat soustavu vodních elektráren, kterou vlastní společnost VEC Energija Holding podnikatele Griši Gančeva. Oznámil to dnes bulharský podnikatelský list Kapital s odvoláním na informaci místního antimonopolního úřadu.

Pokud se kontrakt podaří uzavřít, stane se Energo-PRO podle listu největším soukromým hráčem na bulharském trhu s vodní energií a jedním z největších letošních investorů v Bulharsku vůbec.

Dosavadní majitel Gančev požadoval za systém vodních elektráren 150 milionů eur (3,7 miliardy korun). Protinabídka české společnosti byla ale třetinová, spekuluje bulharský list s odvoláním na své informované zdroje. Cenové dohody bylo nicméně údajně dosaženo. Žádné další informace o připravovaném kontraktu nejsou známy.

Připravovanou českou akvizici podle listu Kapital tvoří holding šesti společností, které dohromady vlastni 13 vodních elektráren. Česká firma už v roce 2002 koupila v Bulharsku tři hydroelektrárny s kombinovanou kapacitou 55,7 megawattu. Kapacita třinácti elektráren, které chce Energo-PRO získat nyní, je podle listu Kapital 77,8 megawattu.

Letos v létě získala česká firma od německé společnosti E.ON distribuci elektřiny v Bulharsku. Za dvoutřetinový podíl v E.ON Bulgaria zaplatila Němcům 95 milionů eur (2,4 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK