Inflace v Británii je nejnižší za téměř tři roky

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. října (ČTK) - Míra inflace ve Velké Británii v září klesla na 2,2 procenta, a dostala se tak nejníže za poslední téměř tři roky. Hodně k tomu ale přispěla vyšší srovnávací základna, protože loni byly v Británii mnohem vyšší ceny plynu a elektřiny. V růstu ale pokračují ceny výrobců, u nichž statistický úřad registruje nárůst o 2,5 procenta.

Inflace spotřebitelských cen by v nadcházejících měsících mohla ještě zrychlit, neboť čtyři největší dodavatelé energií již avizovali, že mají v úmyslu zdražovat. Nárůst cen přitom nebude nijak malý, pohybovat by se měl od šesti do devíti procent.

Centrální banka i britská vláda očekávají, že pokles inflace ulehčí domácnostem a dovolí jim začít více utrácet. Vzpruhy by se tak měla dočkat i ekonomika, která už delší dobu strádá.

Spotřebitelská inflace klesla ze srpnových 2,5 procenta a je nejníže od listopadu 2009. Ceny výrobců se naopak zvýšily z předchozích 2,3 procenta, kde byly v srpnu.

Růst výrobních cen byl výraznější, než se domnívali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali zpomalení růstu na 2,2 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily v souladu s očekáváním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK