GfK: Evropští spotřebitelé nečekají rychlé oživení ekonomiky

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Norimberk 16. října (ČTK) - Evropští spotřebitelé neočekávají rychlé hospodářské oživení. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie výzkumné společnosti GfK. Budoucnost podle studie znepokojuje zejména Čechy, Portugalce a Španěly. Nejoptimističtější jsou naopak Němci, Rumuni a Britové.

"Nálada v Evropě, co se týče hospodářských očekávání i osobní situace, je nyní pod velkým tlakem ze strany celosvětového útlumu hospodářského růstu, recese v některých evropských zemích a nevyřešené dluhové krize v eurozóně," uvedl analytik GfK Rolf Bürkl.

Hodnocení vyhlídek osobních příjmů se zhoršilo téměř ve všech zemích, zejména v jižní Evropě, která je dluhovou krizí nejvíce postižena.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Pokud by pokles pokračoval ve třetím čtvrtletí, dostala by se do recese. Ta je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Eurozóna opustila poslední recesi v roce 2009. Poté se však její ekonomika dostala do nových problémů kvůli dluhové krizi, která začala v silně zadluženém Řecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK