Řekové i Španělé úspěšně prodali další krátkodobé dluhopisy

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Madrid 16. října (ČTK) - Řekové i Španělé v aukci úspěšně prodali další krátkodobé dluhopisy. Díky solidnímu zájmu investorů se snížily i výnosy, což je klíčový ukazatel ceny, za kterou se tyto země financují. Na rozdíl od Španělska, které je schopno se na trhu plně financovat samo, mohou Řekové prodávat pokladniční poukázky s dobou splatnosti pouze v řádu týdnů, delší splatnosti jsou neprodejné.

Španělsko, na které se poslední dobou upírají zraky investorů, zda země požádá o mezinárodní finanční pomoc, či nikoli, prodalo krátkodobé dluhopisy se splatností 12 a 18 měsíců. Celkový objem činil 4,9 miliardy eur (asi 122,2 miliardy Kč), zatímco Madrid si horní limit stanovil na 4,5 miliardy eur.

Španělé využili většího zájmu investorů a za příznivější cenu prodali více dluhopisů. Španělsku se podařilo dluhopisy prodat výhodněji i přesto, že minulý týden mu agentura Standard & Poor's o dva stupně snížila rating. Analytici to vysvětlují tím, že trhy už jsou v podstatě přesvědčeny, že se Madrid nakonec bez mezinárodní pomoci neobejde. Otázkou tak zůstává, kdy by o ni mohl požádat.

Madrid prodal papíry splatné za 12 měsíců v objemu 3,4 miliardy eur. Průměrný výnos, tedy úrok, který bude muset země u těchto papírů platit, se snížil na 2,823 procenta. To je nepatrně méně než v předchozí aukci, která se konala v září a kdy průměrný výnos činil 2,835 procenta. Zájem o papíry skoro třikrát převýšil nabídku.

Dluhopisů splatných za 18 měsíců Madrid prodal za 1,5 miliardy eur, a to s průměrným výnosem 3,022 procenta ročně. V předchozí srovnatelné aukci v září výnos činil 3,072 procenta. Zájem byl ale tentokrát třikrát vyšší než nabídka, což je o trochu horší výsledek než v září.

Větší zkouškou bude muset Španělsko projít ve čtvrtek, kdy bude nabízet dluhopisy splatné za tři, čtyři a deset let. Prodat jich bude chtít až za 4,5 miliardy eur. Prodej dluhopisů s delší dobou splatnosti je vždy těžší, neboť u rizikovějších dlužníků investoři nemají záruku, že své peníze ještě někdy uvidí. Požadují proto mnohem vyšší výnos, než s jakým se jinak spokojí u dluhopisů krátkodobých.

Španělé zvažují žádost o mezinárodní finanční pomoc, podat ji ale chtějí pouze v nejnutnějším případě. Na trzích se v poslední době objevují různé spekulace, podle některých by Madrid mohl o finanční pomoc požádat možná v listopadu.

Řecko, které je v jiné situaci a mezinárodní finanční pomoc už čerpá, si v aukci pokladničních poukázek se splatností 13 týdnů zajistilo 1,625 miliardy eur (asi 40,5 miliardy Kč). Průměrný výnos podle úřadu pro správu dluhu mírně klesl na 4,24 procenta ročně, což je nejméně od května. Zájem o papíry byl skoro dvakrát vyšší než před měsícem, kdy byl podobný.

Měsíční prodej pokladničních poukázek je jediným příjmem, který má Řecko z finančních trhů. Nejvíce těchto papírů ale tradičně kupují řecké banky, což poněkud zkresluje skutečné potíže, které Řecko s financováním dluhu má. Pokud by Atény chtěly prodat dlouhodobé dluhopisy, musely by za ně na trhu zaplatit úrok i 30 procent, což je neúnosné. Řecko je tedy závislé na pomoci od mezinárodních věřitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK