Zájem o železniční tendr má Arriva a Student Agency

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Nabídku na provozování železničního spojení mezi Ostravou a Olomoucí přes Krnov podali dva dopravci. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Podle zjištění ČTK jde o společnosti Student Agency a Arriva, jejichž zástupci podání nabídky do tendru potvrdili. Nízký zájem o zakázku ministerstvo překvapil, úřad původně počítal s účastí pěti až šesti uchazečů.

"V nabídce máme několik variant, jak dopravu na soutěžené trati zajistit," řekl na dotaz ČTK ředitel železniční dopravy v české Arrivě Jaroslav Richter. Celkem prý jde o tři varianty počítající s využitím nových nebo nově rekonstruovaných vlaků. Na rozhodnutí, kterou variantu dopravce zvolí v závislosti na kapacitě trati a dalších potřebách, je podle Richtera zatím ještě několik měsíců čas.

Konkrétnější k nabídce nebyl ani majitel druhého zájemce - společnosti Student Agency Radim Jančura. Uvedl jen, že společnost počítá s nasazením nových vozidel. I tak prý bude nabídka Student Agency pro ministerstvo dopravy výhodnější než zachování současného stavu. Společnost prý v nabídce požaduje mnohem nižší dotace ze ztráty z provozu, než kolik si nyní účtují České dráhy, dodal.

Nový dopravce vzešlý z výběrového řízení by podle představ ministerstva měl začít s provozem na trati na konci roku 2014. Původně zájem o provozování linky oznámily například České dráhy, Veolia transport, Leo Express nebo nizozemská společnost Abellio vlastněná Nizozemskými dráhami (Nederlandse Spoorwegen).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK