LMC: Trh práce v září klesl, míst bylo o pět pct méně než v srpnu

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pracovní trh v září klesl. Na serveru Jobs.cz bylo vystaveno 19.745 pracovních pozic, což je o pět procent méně než v srpnu. Meziročně činí pokles 15 procent. Počet volných pracovních pozic je nyní na úrovni roku 2010. V některých profesích je přesto stále nedostatek lidí. Vyplývá to z informací společnosti LMC, která Jobs.cz provozuje.

 

"Vývoj online pracovního trhu v září přinesl podstatnou změnu. Mezi zaměstnavateli, kteří dosud převážně vyčkávali, začala převládat výraznější opatrnost. Namísto očekávaného oživení náborů po prázdninových měsících jsme tak byli svědky dalšího útlumu. Série předchozích nepříznivých ekonomických impulzů se na pracovním trhu projevila s typickým odstupem několika měsíců," uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Do konce roku přitom již podle něj nelze očekávat zásadní zlepšení, míra nezaměstnanosti proto s největší pravděpodobností poroste rychleji než loni.

Počet míst vhodných pro absolventy činil koncem září 3683. Proti srpnu jde o pokles o tři procenta, podíl příležitostí pro absolventy na všech volných pozicích však stoupl na téměř 19 procent. Firmy navíc prostřednictvím Jobs.cz v září obsazovaly 6033 brigádnických míst.

Uchazeči o zaměstnání v uplynulém měsíci na vystavené pracovní pozice zaslali 509.000 reakcí. Ve srovnání se srpnem jde o nárůst o 3,5 procenta, proti loňskému září je však patrný pokles o 4,3 procenta. "Opatrnost se již výrazněji projevuje také na straně zaměstnanců. Ti, kteří práci mají, jsou nyní méně ochotní riskovat změnu. Ani vstup hlavní vlny letošních absolventů na pracovní trh v průběhu září tento faktor nevyvážil," dodal.

Z hlediska oborové skladby poptávky firem po nových zaměstnancích držel v září první místo i nadále s odstupem prodej a obchod (15 procent). Na druhém místě stejně jako v srpnu zůstala administrativa (7,2 procenta), třetí příčka i přes mírný pokles podílu náleží strojírenství (6,9 procenta). Dále následují výroba a průmysl (6,4 procenta) a bankovnictví a finanční služby (6,1 procenta). Souhrnná poptávka v IT se blíží 15 procentům.

Server Džob.cz v září zaznamenal větší zájem o IT pracovníky a manažery marketingu. "Firmy právě prožívají klasické období shonu před koncem roku a pracují na tom, aby se řádně připravily na úspěšný nový rok. Naopak ojedinělá byla poptávka po pedagogických a lektorských pozicích, jelikož projekty a programy tohoto typu už své zaměstnance nacházely ke konci srpna," vysvětlila Weronika Kondziolková z Džob.cz.

Mezi nejčastěji obsazovanými pozicemi převažují podle Jobs.cz obchodní specializace, avšak hned druhá příčka náleží programátorům, o něž se i nyní prý zaměstnavatelé vyloženě přetahují. Zdaleka největším překvapením je znatelné zvýšení zájmu o bankovní specialisty. "Příznačné je, že i přes vyšší konkurenci mezi uchazeči o práci se firmám některé pozice technického rázu stále daří obsazovat jen s velkými obtížemi," uzavřel Mysliveček.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK