Průmyslová výroba v USA v září stoupla o 0,4 procenta

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. října (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v září stoupla o 0,4 procenta, více než se čekalo. Průmysl tak oživil po srpnovém propadu o 1,4 procenta způsobeném hurikánem Isaac. Produkce důležitého zpracovatelského průmyslu však rostla pomalu a za celé čtvrtletí dokonce poprvé od 2009 klesla. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed).

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení výroby jen o 0,2 procenta. Srpnový údaj pak byl revidován z původního poklesu o 1,2 procenta.

Produkce zpracovatelského sektoru, který je nejdůležitější součástí průmyslové výroby, stoupla o 0,2 procenta. Za celé třetí čtvrtletí se však výroba v sektoru snížila o 0,9 procenta, což byl první čtvrtletní pokles od jara 2009, kdy byla země v recesi.

Produkce rozvodných společností se v září zvýšila o 1,5 procenta, když v srpnu se propadla o 4,3 procenta. Produkce těžařských vzrostla o 0,9 procenta po propadu o 0,9 procenta v předchozím měsíci.

Míra využití výrobních kapacit v září stoupla o 0,3 procentního bodu na 78,3 procenta. Ukazatel sleduje, jak firmy využívají své zdroje, a naznačuje sílu inflačních tlaků, napsaly agentury AP a Reuters.

Průmyslový sektor sice tvoří jen necelou pětinu celé americké ekonomiky, je ale pro její vývoj klíčový. Hrubý domácí produkt USA ve druhém čtvrtletí vzrostl o 1,3 procenta a zpomalil tak ze dvou procent v prvních třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK