Euro díky statistice z Německa a Španělsku roste

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. října (ČTK) - Evropská měna dnes posiluje. K dolaru stoupla nejvýše za týden a k jenu za čtyři týdny. Růstu eura pomáhají zprávy, že Španělsko brzy požádá o pomoc, a statistika z Německa.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,3026 USD a k jenu o 0,9 procenta na 102,77 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 78,89 JPY.

Index institutu ZEW ukázal, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v říjnu nečekaně zlepšila. K růstu indexu důvěry patrně přispěla lepší situace na finančních trzích a jeho vývoj naznačuje, že dluhová krize v eurozóně největší evropskou ekonomiku nepostihuje tak silně, jak se předpokládalo.

Investoři čekají, že Španělsko požádá o finanční pomoc, i když stále není jisté kdy, a zřejmě tak nebude tento týden v rámci summitu Evropské unie. Žádost o pomoc způsobí, že Evropská centrální banka začne nakupovat španělské dluhopisy, což má snížit náklady na úvěry země. Podle analytiků tento krok podpoří euro a pomůže mu k růstu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK