Polsko připravilo zdanění těžby břidlicového plynu

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 16. října (ČTK) - Polská vláda dnes stanovila nové daně z těžby zemního plynu a ropy s platností od roku 2015, kdy by měla začít těžba břidlicového plynu v zemi. Varšava tím chce vytvořit stabilní a předvídatelné investiční prostředí pro rozvoj potenciálně rozsáhlých zdrojů plynu, aby přitáhla do odvětví zahraniční investory a omezila závislost země na dovozu plynu z Ruska.

Nová daň bude u plynu činit pět procent z hodnoty produkce a u ropy to bude deset procent. Vláda rovněž plánuje daňovou přirážku 25 procent z té části tržeb, která bude překračovat výdaje. Podle agentury Reuters to vše bude odpovídat zhruba 40 procentům hrubých zisků odvětví, které pak budou ještě podrobeny standardní dani z firemních zisků.

Příjmy z nových daní, které budou platit i polské společnosti jako PGNiG a PKN Orlen, poplynou do zvláštního fondu daní z uhlovodíků a budou využity k dlouhodobým investicím, uvedla vláda. Návrh nového zákona upravujícího těžbu předpokládá rovněž vytvoření nového orgánu státního dozoru nad těžbou, který bude moci přednostně kupovat odprodávané licence na průzkum.

Na nový legislativní rámec pro těžbu plynu dlouho čekali investoři v čele s americkými koncerny Chevron a Marathon Oil, které mají v Polsku licence. Polsko je v Evropě co do rozvoje slibných ložisek plynu z břidlicových hornin nejdál. Vláda udělila prospektorům 111 licencí na průzkum a očekává, že by se s těžbou mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015.

Premiér Donald Tusk minulý týden předpověděl, že polské společnosti budou do průzkumu břidlicového plynu investovat do roku 2016 pět miliard zlotých (30 miliard Kč) a zahraniční firmy dalších 50 miliard zlotých. Uvedl také, že nový zákon má zajistit vyváženost mezi zajištěním státní kontroly nad odvětvím a spravedlivým rozdělením příjmů z produkce a bude dostatečně liberální na to, aby byla země schopna přitahovat soukromé investory.

Polsko je závislé v energetice na uhlí a na dovozu plynu z Ruska a rozvoj nového zdroje plynu vláda výrazně podporuje. Polsko má podle odhadů jedny z nejvyšších zásob břidlicového plynu v Evropě, třebaže letošní zpráva státních geologů původní předpovědi výrazně snížila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK