Akcie v USA zpevnily, spekulace kolem Španělska pomohly také euru

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Ceny akcií na burzách ve Spojených státech v úterý pokračovaly v růstu, k němuž jim pomohly další dobré hospodářské výsledky nejen v bankovním sektoru, ale také od jiných firem. Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, jemuž k růstu pomáhají spekulace, že se Španělsko v dohledné době chystá podat žádost o mezinárodní finanční pomoc.

Dow Jonesův index přidal 127,55 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,95 procenta na hodnotě 13.551,78 bodu. Podobně širší index S&P 500 vzrostl o 1,03 procenta na 1454,92 bodu, nejlepšího výsledku ale dosáhl index Nasdaq Composite, který si připsal 1,21 procenta na 3101,17 bodu.

V úterý oznámila výsledky obří investiční banka Goldman Sachs, která se vrátila k zisku a výrazně zvýšila i celkové výnosy. Těžila především z investičního bankovnictví, respektive z nárůstu cen akcií a dalších cenných papírů, které má v portfoliu. Banka tak navázala na sérii dalších solidních zpráv od bank Citigroup a JPMorgan Chase & Co.

Citigroup v úterý oznámila, že odstupuje její výkonný ředitel Vikram Pandit. Akciím banky tato zpráva neuškodila, naopak přidaly 1,6 procenta a v růstu pokračovaly i po řádném skončení obchodování.

"Ukázalo se, že finanční tituly si vedou celkem dobře, což trhy tento týden opět posouvá vzhůru," poznamenal ředitel makléřské společnosti Beam Capital Management Mohannad Aama. Minulý týden se naopak ceny převážně jen snižovaly. Dobré výsledky předvedla i společnost Johnson & Johnson, která spolu se společností UnitedHealth také zlepšila výhled.

Na devizových trzích se zvyšoval zájem o euro, jemuž pomáhají spekulace, podle nichž by Španělé už brzy mohli požádat o mezinárodní finanční pomoc. Madrid ale spekulace odmítá a tamní činitelé uvedli, že situaci vyhodnocují. Španělsko je schopno se na trhu financovat samo a pokud by o pomoc požádalo, musel by být přínos takového kroku vyšší, než náklady spojené s čerpáním pomoci.

Euro k dolaru přidalo 0,8 procenta na 1,3048 USD a během dne se jeho kurz vyšplhal až na 1,3060 USD. Tak vysoko byl naposledy před týdnem. Pokud by se dostal nad 1,3072 USD, z technického hlediska by se otevřela cesta k hodnotám z poloviny září. Tehdy se euro přechodně prodávalo až za 1,3173 USD.

Vůči japonskému jenu euro vzrostlo na 103,07 JPY, zatímco k britské libře se dostalo na 81,02 GBp. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,3 procenta na 78,84 JPY a během obchodování se dostal až na 78,96 JPY. To je nejvíce za poslední čtyři týdny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK