Slovenská vláda odložila jednání o vstupu EPH do plynáren SPP

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 17. října (ČTK) - Slovenská vláda odložila jednání o udělení souhlasu s prodejem podílu německého E.ON Ruhrgas a francouzské GDF Suez v plynárnách SPP českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Informoval o tom úřad vlády. Důvodem jsou patrně spory kabinetu se zahraničními akcionáři SPP o ceny zemního plynu pro domácnosti.

Konflikt vypukl poté, co vedení plynáren schválilo návrh na zvýšení cen plynu pro domácnosti o 18,6 procenta případně až o čtvrtinu. Premiér Robert Fico už v úterý pohrozil, že vláda o převodu podílu E.ON Ruhrgas a GDF Suez nebude dnes jednat, pokud jejich zástupci nestáhnou návrhy na zdražení plynu. Firmy požadavku Fica patrně nevyhověly, vyjádření premiéra se očekává odpoledne.

Změna vlastnických poměrů v SPP podléhá souhlasu vlády, která v podniku drží 51 procent akcií. Zbylý podíl a manažerskou kontrolu nad podnikem mají E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Obě firmy už delší dobu vyjednávají s EPH o prodeji svého podílu. EPH, kterou vlastní finanční skupiny PPF, J&T a podnikatel Daniel Křetínský, hodlá podle médií za akcie plynáren zaplatit kolem 2,5 miliardy eur (62 miliard korun).

Fico dlouhodobě vystupuje proti zdražování energií. S SPP se kvůli cenám plynu dostal do sporu už během své první vlády, která byla v úřadu v letech 2006 až 2010.

O změnách cen energií pro domácnosti rozhoduje na Slovensku regulační úřad ÚRSO. Ficova vláda letos prosadila zákon, podle kterého musí návrh na zdražení energií před podáním na ÚRSO nejprve schválit nejen vedení firmy, ale také valná hromada. Stát tak dokáže zablokovat cenové návrhy polostátních energetických společností včetně SPP, ve kterých vláda drží většinu akcií, ale vedení firem ovládají zahraniční akcionáři.

SPP je dominantním prodejcem plynu na Slovensku, zajišťuje také přepravu komodity z Ruska do západní Evropy. Ficova vláda zvažovala také ovládnutí plynáren, na odkoupení podílu v SPP podle ministerstva financí ale nemá peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK