Hollande vyzval eurozónu, aby pomohla slabým členům k růstu

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. října (ČTK) - Francouzský prezident François Hollande vyzval eurozónu, aby pomohla slabým členským státům obnovit hospodářský růst a umožnila jim vyhnout se příliš rozsáhlým úsporným opatřením. Upozornil, že hospodářská recese představuje stejnou hrozbu jako rozpočtové deficity.

"Pokud nevdechneme trochu života do evropské ekonomiky, nebude rozpočtová disciplína fungovat," řekl v rozhovoru pro francouzský list Le Monde. Dodal, že vnitřní poptávka v problémových zemích eurozóny by měla být podpořena zvyšováním mezd a snižováním daní.

Dlouhodobým cílem podle francouzského prezidenta musí být snížení velkých rozdílů v úvěrových nákladech jednotlivých zemí eurozóny. Hollande označil za neudržitelné, že některé země si půjčují za jednoprocentní úrok, zatímco jiné platí sedmiprocentní úroky.

Podle Hollandea by eurozóna měla časem zahájit vydávání společných dluhopisů, tedy takzvaných eurobondů. Proti této myšlence se však staví Německo. "Rozpočtová unie musí být završena částečným spojením dluhu prostřednictvím eurobondů," řekl.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Pokud by pokles pokračoval ve třetím čtvrtletí, dostala by se do recese. Ta je definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Eurozóna opustila poslední recesi v roce 2009. Poté se však její ekonomika dostala do nových problémů kvůli dluhové krizi, která začala v silně zadluženém Řecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK