Lídři EU budou řešit bankovní unii a další reformy

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vznikem bankovní unie či budoucí podobou eurozóny a jejích nástrojů pro boj s krizí se budou na dnes začínajícím summitu Evropské unie zabývat šéfové států a vlád zemí Evropské unie. Česko bude v Bruselu zastupovat premiér Petr Nečas. Ten ve středu pohrozil, že Praha je připravena vznik jednotného bankovního dohledu v unii zablokovat, nebudou-li vyřešeny některé sporné otázky, které by mohly ohrozit stabilitu tuzemského finančního systému.

 

Jednotný dohled nad bankami je jedním z klíčových dílků rodící se bankovní unie. Dalšími jsou společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank. Některé země, mezi něž patří i ČR, by chtěly o všem jednat dohromady. Jenže na stole v detailní podobě zatím leží jen návrhy supervize. Ambicí je dohodnout se na jednotném dohledu na příštím summitu v prosinci, ale z řady stran zaznívá, že to není příliš reálné.

Premiéři či prezidenti budou jednat také o dalších nápadech na prohloubení fiskální a hospodářské unie a reformách, které by zejména eurozóna měla v reakci na pokračující krizi podstoupit. Unijní prezident Herman Van Rompuy v této souvislosti například navrhl, že by se mělo zvážit, zda nevytvořit samostatný rozpočet eurozóny. Debaty o něm jsou ale jen na úplném začátku, neboť není jasné, k čemu by měl sloužit či jakým způsobem by měl být financován.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK