Akcie v USA ve středu zpevnily, v růstu pokračovalo také euro

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Americké akcie ve středu zpevnily, a navázaly tak na růst z předchozího dne. Hlavní indexy během obchodování sice přechodně oslabovaly, k návratu do kladných hodnot jim ale později pomohl realitní sektor. Na devizových trzích se před summitem Evropské unie zvyšoval kurz eura a v centru pozornosti dál zůstává Španělsko. Očekává se od něj, že brzy zformuluje žádost o finanční pomoc.

Dow Jonesův index vzrostl o 5,22 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,04 procenta na hodnotě 13.557 bodů. Širší index S&P 500 ale dokázal zpevnit o 0,41 procenta a uzavřel na 1460,91 bodu. Index Nasdaq Composite si ale k dobru připsal pouze 0,10 procenta na 3104,12 bodu.

Trh má za sebou už třetí růstový den v řadě a ve středu mu pomohla především statistika z realitního trhu. Ukázalo se, že počet zahajovaných staveb v USA v září vzrostl o 15 procent a vystoupil nejvýše za poslední čtyři roky. Oborový index PHLX díky tomu zpevnil o 2,9 procenta a zájem se soustředil na developery.

Ve výraznějším růstu nicméně akciím zabránily jednotlivé tituly, které svou váhou v indexech dokážou ovlivnit celý trh. Příkladem jsou akcie počítačové společnosti International Business Machines (IBM), které klesly o 4,9 procenta na 200,63 USD. Firma v úterý zveřejnila hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí, které ukázaly, že firmě klesly tržby i zisk. Příčinou byla neochota zákazníků utrácet za dražší služby. Kvůli slabšímu výhledu oslabily také akcie Intelu.

Na devizových trzích před summitem EU pokračovalo v růstu euro, které se vůči dolaru vyšplhalo na zhruba měsíční maximum. Trh si nadále všímá hlavně Španělska, kde se očekává, že vláda požádá o mezinárodní finanční pomoc. Španělsko je sice schopno se dál samo financovat přes trh, činí tak ale za vysoký úrok. Pomoc by mu tedy měla zajistit hlavně levnější obsluhu dluhu.

Od summitu EU se žádný zásadní průlom nečeká; jednat se bude sice rovněž o bankovní unii, k jejímu vytvoření ale zatím není dostatečná politická vůle. Na programu jsou také další reformy a návrhy na prohloubení fiskální a hospodářské unie.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,6 procenta na 1,3124 USD a je nejvýše od poloviny září. Dolar k japonskému jenu přidal 0,2 procenta a vystoupil na 79,04 JPY, částečně díky spekulacím, že se japonská centrální banka chystá ještě více uvolnit měnovou politiku. Projevuje se ale i vliv akvizice, kterou v USA chystá japonská společnost Softbank. Ta chce za více než 20 miliard dolarů převzít většinový podíl ve společnosti Sprint Nextel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK