Akcie v Tokiu zpevnily, pomohla zpráva o čínském HDP

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu, který byl ještě silnější než ve středu. Trh podpořila zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Číny, která spolu s další statistikou investory přesvědčila, že čínská ekonomika se již stabilizovala a v závěru roku by mohla opět zrychlit růst.

 

Hlavní index Nikkei 225 přidal 176,31 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o rovná dvě procenta na hodnotě 8982,86 bodu. Ocitl se tak nejvýše za poslední tři týdny, i když k růstu mu částečně pomohl také slabší kurz jenu. Širší index Topix vzrostl o 1,69 procenta na 752,30 bodu.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta, což je už sedmé čtvrtletní zpomalení po sobě. Výsledek je ale v souladu s očekáváním a další makroekonomická data potvrdila, že Čína znovu nabírá tempo. Citelně se zvýšila například průmyslová výroba, ale i maloobchodní tržby.

Na devizových trzích pokračoval v růstu kurz eura, které je k dolaru blízko měsíčního maxima. Trh optimisticky hodnotí vyhlídky Španělska, zvlášť poté, co mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila rating země v investičním pásmu. Teď se čeká, zda Madrid požádá o mezinárodní finanční pomoc.

Euro se ve středu vyšplhalo až na 1,3140 USD, během obchodování v Asii ale jeho kurz nepatrně klesl a dostal se na 1,3095 USD. K japonskému jenu euro vystoupilo na 103,85 JPY a vrátilo se téměř na čtyřměsíční maximum ze září. Dolar k jenu se dostal na zhruba měsíční maximum 79,22 JPY.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK