Španělsko bez problémů prodalo dluhopisy, zaplatí i nižší úrok

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko v dnešní aukci prodalo státní dluhopisy v celkovém objemu 4,6 miliardy eur (asi 114,1 miliardy Kč), což je víc, než plánovalo. Nabízelo přitom papíry s delší dobou splatnosti, včetně klíčového desetiletého bondu. Výnos, což je úrok, který musí země platit, se přitom citelně snížil. To je pro Španělsko dobrá zpráva, neboť mu klesají pozorně sledované náklady na obsluhu státního dluhu.

 

Desetiletých dluhopisů ministerstvo financí prodalo za 1,5 miliardy eur, průměrný výnos přitom činil 5,458 procenta ročně. V předchozí srovnatelné aukci, která byla v září, průměrný výnos vystoupal na 5,666 procenta. Zájem byl tentokrát skoro dvakrát vyšší, než činila nabídka, avšak v předchozí aukci byl zájem ještě vyšší.

Madrid prodal také dluhopisy se splatností tři a čtyři roky: u první emise průměrný výnos klesl na 3,227 procenta z předchozích 3,676 procenta, u druhé emise pak na 3,977 z předchozích 4,603 procenta. Zájem o tyto papíry byl přitom vyšší než v minulých aukcích, které se konaly na začátku září.

Za úspěšným prodejem státních dluhopisů je podle analytiků pravděpodobně postoj mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service. Ta nechala hlavní rating Španělska na stupni Baa3, což je stále v investičním pásmu. Na trzích se totiž spekulovalo, že po nedávném snížení ratingu, k němuž přistoupila konkurenční agentura Standard & Poor's, rating Španělska směřuje do kategorie podřadných papírů. To se ale zatím nestalo.

Očekává se také, že Španělsko požádá o mezinárodní finanční pomoc, aby snížilo náklady na obsluhu dluhu. Madrid přiznává, že o podání žádosti uvažuje, nijak prý ale nebude spěchat. Nejprve chce mít jistotu, že pomoc by zemi přišla levněji, než kdyby trpěla vysoké úroky. Španělé plánovali, že dnes prodají státní dluhopisy v objemu 3,5 až 4,5 miliardy eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK