Alcatel-Lucent podle odborů zruší téměř 5500 pracovních míst

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 18. října (ČTK) - Francouzský výrobce telekomunikačních zařízení Alcatel-Lucent hodlá v rámci plánovaného snižování nákladů zrušit téměř 5500 pracovních míst, tedy více, než se předpokládalo. Uvedl to dnes francouzský odborový svaz CFDT.

V Evropě má podle CFDT zaniknout 3300 pracovních míst, z toho téměř 1500 ve Francii. "Jsme v šoku," uvedla Isabelle Guillemotová z CFDT. Společnost již v červenci oznámila, že plánuje zrušení zhruba 5000 pracovních míst. Firma zaměstnává kolem 78.000 lidí.

Alcatel-Lucent dodává své výrobky telekomunikačním firmám, jako jsou AT&T, Verizon a France Télécom. Společnost vznikla v roce 2006 spojením francouzského Alcatelu a americké firmy Lucent. Díky snižování nákladů se jí loni poprvé od spojení podařilo vykázat celoroční zisk.

Plány na snižování počtu pracovních míst již ohlásila řada francouzských podniků, včetně maloobchodního gigantu Carrefour a automobilky PSA Peugeot Citroën. Počet nezaměstnaných ve Francii v srpnu poprvé za 13 let překročil psychologicky důležitou hranici tří milionů lidí a stoupl již šestnáctý měsíc za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK