Zisk čínských státních firem za tři čtvrtletí klesl o 11,4 pct

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 18. října (ČTK) - Celkový zisk čínských státních firem za devět měsíců letošního roku klesl o 11,4 procenta na 1,55 bilionu jüanů (4,7 bilionu Kč). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo čínské ministerstvo financí.

Vysoké zisky za tři čtvrtletí zaznamenaly firmy z energetického, tabákového a automobilového průmyslu a odvětví pošty a telekomunikací. Naopak vysoký pokles potrápil firmy z chemického průmyslu, odvětví neželezných kovů, dopravy, stavebních materiálů a strojírenského průmyslu.

Celkové zásoby státních firem stouply za devět měsíců o 17,3 procenta. Ve srovnání s obdobím leden až srpen zůstaly beze změny.

Analytici varují, že pokles zisků státních firem by mohl ohrozit schopnost vlády financovat investiční plány. Ty jsou důležité pro podporu zpomalující ekonomiky.

Státní firmy mají v Číně stále dominantní postavení v důležitých průmyslových odvětvích. Vláda se však snaží otevřít sektory i soukromým investicím kvůli udržení ekonomické rovnováhy, napsala agentura Reuters.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta, tedy nejpomaleji od začátku roku 2009. Ve druhém čtvrtletí růst činil 7,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK