Areva předala ČEZ námitky proti vyřazení z tendru na Temelín

19.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Francouzská firma Areva dnes předala společnosti ČEZ podrobné námitky proti rozhodnutí, kterým ji ČEZ vyřadil z tendru o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Areva v tiskové zprávě vyjádřila přesvědčení, že její nabídka je v souladu s kritérii výběrového řízení. ČEZ má na vyhodnocení výhrad Arevy deset dní, sdělil ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ rozhodl o vyřazení Arevy z tendru o Temelín 5. října. Zástupci ČEZ uvedli, že důvody pro vyřazení Arevy byly obchodní i zákonné, bližší výtky k nabídce francouzské společnosti ale nezveřejnili. List Mladá fronta Dnes později s odvoláním na zdroje v ČEZ napsal, že nabídka Francouzů negarantovala fixní cenu dodávky či občas ignorovala český atomový zákon.

Areva od začátku uváděla, že se proti rozhodnutí ČEZ odvolá. Nyní francouzská společnost oznámila, že "se vypořádala se všemi důvody k vyřazení její nabídky, které uvedla společnost ČEZ".

"Areva je přesvědčena, že její nabídka na výstavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín je nejvíce konkurenceschopná," uvedla společnost v tiskovém prohlášení. "Závazek Arevy k tomuto projektu a souvisejícím aktivitám, včetně spolupráce s českým průmyslem, zůstává nezměněn."

Kříž potvrdil, že Areva dnes vznesla oficiální námitku proti vyřazení z tendru. "Rozhodně nejde o formální záležitost, jakkoliv důvody pro vyřazení byly naprosto zásadního charakteru. Určitě bedlivě vyhodnotíme námitku a zdůvodnění ze strany Arevy," uvedl mluvčí ČEZ.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Kromě Arevy se o dostavbu Temelína ucházejí ještě americký Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří ruské společnosti Atomstrojexport a Gidropress a česká firma Škoda JS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK