EP Energy získala od konsorcia bank úvěr ve výši miliardy eur

19.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Společnost EP Energy, dcera Energetického a průmyslového holdingu (EPH), získala od konsorcia bank úvěr ve výši jedné miliardy eur (25 miliard korun). Je to největší úvěr pro korporaci na českém trhu, uvedl dnes mluvčí EP Energy Martin Maňák. Agentura Reuters v březnu o chystaném úvěru informovala s tím, že EPH se chystala prostředky použít pro plán expanze. Maňák dnes ČTK řekl, že se k účelu získaného úvěru nemůže vyjádřit.

Půjčku koordinuje UniCredit Bank. Na poskytnutí úvěru se podílelo konsorcium 11 bank, mimo jiné Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka či česká pobočka ING. Úvěr je šestiletý.

Agentura Reuters v březnu uvedla, že se o miliardový úvěr uchází mateřská společnost EP Energy EPH. V médiích se zároveň objevily informace, že EPH má rozjednáno několik investic, jejichž hodnota může překonat 130 miliard korun.

EPH usiluje o získání podílu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP). Vedle SPP plánuje holding investovat desítky miliard korun v Německu, kde uvažuje o nové elektrárně Profen, a v Česku, kde podal nabídku na koupi elektráren Počerady a Chvaletice a údajně také elektrárny Dětmarovice. V hledáčku má podle médií také tuzemskou plynárenskou síť Net4Gas.

EP Energy je stoprocentní dcera EPH a vlastní většinu skupinových aktiv z oblasti energetiky. Skupina sdružuje více než 30 společností operujících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla, distribuce tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Za rok 2011 vykázala EP Energy souhrnné tržby 39,4 miliardy korun a konsolidovaný provozní zisk dosáhl 7,2 miliardy korun. Skupina zaměstnává přibližně 6200 lidí a je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v České republice.

EPH společně vlastní finanční skupiny PPF a J&T a Daniel Křetínský. EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag nebo polské doly Silesia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK