Řecko se dohodlo s věřiteli na nových úsporných opatřeních

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 24. října (ČTK) - Řecko se dohodlo s tzv. trojkou mezinárodních věřitelů na nových úsporných opatřeních, která mají zajistit, že země bude nadále dostávat zahraniční pomoc, kterou potřebuje, aby se vyhnula bankrotu. Oznámil to dnes řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

Podle ministra věřitelé přistoupili k ústupkům ohledně pracovní reformy. Vláda nyní plánuje, že předloží příští týden v parlamentu dva samostatné návrhy zákonů o úsporných škrtech a reformě trhu práce. Další detaily ministr neposkytl.

Jednání Řecka se zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu trvala dlouho kvůli sporům o další snižování platů a propouštění státních zaměstnanců požadovaných věřiteli. Nová opatření mají v příštích třech letech přinést státnímu rozpočtu 12 miliard eur (téměř 300 miliard Kč) a dohoda je důležitá k tomu, aby věřitelé uvolnili zemi 32 miliard eur ze slíbené pomoci.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) však problémy země nevyřešil a letos dostalo Řecko druhý záchranný balík 130 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám. Ty však mají negativní dopad na ekonomiku, která zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a ke slabému růstu by se měla podle odhadů vrátit nejdříve ve druhé polovině příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK