Nintendo má nižší ztrátu, výhled se ale zhoršil

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. října (ČTK) - Japonský výrobce herních konzol a videoher Nintendo hospodařil ve druhém fiskálním čtvrtletí s provozní ztrátou 18,8 miliardy jenů (asi 4,5 miliardy Kč). Meziročně je to pokles asi o čtyři procenta. Před chystaným uvedením nové konzoly Wii U na trh ale firma zhoršila celoroční výhled a předpokládá, že provozní zisk bude možná až o 43 procent nižší, než management předpokládal.

Firma doplácí na příliš silný kurz japonského jenu, který snižuje zisky v zahraničí. Silná měna totiž firmu staví do horší konkurenční pozice, což snižuje zájem o její výrobky. Do nové konzoly nicméně firma vkládá velké naděje a předpokládá, že do konce fiskálního roku, což je 31. března, jich prodá asi 5,5 milionu.

Firma, která je například tvůrcem videohry Super Mario, na celý fiskální rok předpovídá provozní zisk 20 miliard jenů (asi 4,8 miliardy Kč). Ještě v létě předpovídala zisk zhruba 35 miliard jenů. To je velké zklamání pro analytiky, kteří v anketě agentury Reuters počítali s provozním ziskem asi 27 miliard jenů.

Za úspěch podle analytiků nelze považovat ani právě skončené čtvrtletí, byť firma dokázala snížit ztrátu. Na trhu se totiž čekalo, že firma ztrátu sníží až na 16 miliard jenů.

Konzola Wii U je nástupce předchozí verze Wii, které se v celém světě prodalo kolem 100 milionů. Nintendo s novinkou přichází po šesti letech, na americkém trhu se má Wii U objevit 18. listopadu. Konzola má dotykový displej podobný počítačovým tabletům a přes služby jako je TiVo umožňuje i nahrávat z televize.

Firma vůbec poprvé zveřejnila, s jak velkým prodejem u nové konzoly počítá. Zároveň snížila odhad prodeje přenosných zařízení 3DS a očekává, že jich prodá zhruba 17,5 milionu. To je o milion méně, než se management dosud domníval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK