Conseq IM získala od ČNB povolení k penzijnímu připojištění

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Společnost Conseq Investment Management získala od ČNB povolení k provozování doplňkového penzijního připojištění ve třetím pilíři důchodového systému prostřednictvím nově vzniklé Conseq penzijní společnosti. Conseq IM to dnes sdělila ČTK s tím, že se tak stala první firmou s vlastní penzijní společností, která nepatří mezi nadnárodní finanční skupiny.

"Díky změnám, které začnou v rámci důchodové reformy platit od počátku roku, jsme připraveni klientům nabídnout nová a atraktivnější řešení spoření na penzi," uvedl ředitel prodeje Conseq IM Richard Siuda.

Penzijní společnost Conseq nabídne od ledna 2013 penzijní připojištění, které bude mj. nově spočívat v oddělení majetku klientů od správce penzijního fondu. Výrazně se tak přiblíží klasickému pravidelnému investování do otevřených podílových fondů, jemuž se Conseq věnuje více než deset let.

Conseq plánuje uvést na trh několik fondů s odlišnými investičními strategiemi, z nichž potom bude na základě profilu klienta vytvářet individualizované penzijní plány. Klienti budou mít také možnost využívat programy životního cyklu.

Licenci pro vznik penzijní společnosti dostaly již PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, ING PF a PF Aegon. Žádost mají podány ještě Allianz a Raiffeisenbank.

Všechny tyto společnosti ale budou mít na rozdíl od Consequ vedle fondů v přeměněném třetím pilíři také fondy ve druhém pilíři reformy. Ten spočívá v tom, že si lidé budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou ale bude to, že přidají částku dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné. Pokud ale lidé do nového pilíře vstoupí, nebudou už moci přestat spořit. Čerpání důchodu bude možné jen formou penze buď doživotně, nebo po dobu 20 let. Jednorázové výběry na rozdíl od současného penzijního připojištění možné nebudou.

Conseq je investičním manažerem s více než 15letou historií na českém trhu. Vedle obhospodařování institucionálních portfolií přes deset let spravuje fondy kolektivního investování a poskytuje další služby drobným investorům. V této oblasti si získal důvěru téměř 100.000 investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK