Německý E.ON se stáhne z Finska, prodá všechna tamní aktiva

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 24. října (ČTK) - Německý energetický koncern E.ON se stáhne z Finska a prodá všechny své tamní aktivity včetně podílu na projektu jaderné elektrárny Fennovoima. Společnost, která se snaží získat nové finance a snížit dluh, dnes uvedla, že chce mobilizovat své zdroje pro posílení jiných svých aktivit.

Krok E.ON vyvolává otázky ohledně budoucnosti projektu Fennovoima, který má dodávat levnou energii jeho místním akcionářům jako ocelárně Outokumpu, maloobchodní síti Kesko a finským pobočkám švédského zpracovatele kovů Boliden. E.ON má na projektu 34 procent a je jeho klíčovým podílníkem.

"Tato reorientace nám umožní investovat zdroje a nasměrovat naše síly k podpoře ostatních aktivit ve skandinávském regionu," řekl ředitel skandinávské divize E.ON Jonas Abrahamsson. E.ON se ale podle agentury Reuters snaží získat peníze hlavně pro expanzi na trzích dynamicky rostoucích zemí jako Turecko a Brazílie na úkor stagnující a zadlužené Evropy.

Abrahamsson uvedl, že E.ON si je vědom významu projektu Fennovoima pro Finsko a pomůže jeho ostatním akcionářům, sdruženým v konsorciu Voimaosakeyhtio SF, v nalezení nového partnera, Fennovoima má příští rok vybrat dodavatele pro plánovaný reaktor v severofinském Pyhajoki a volit bude mezi francouzskou Arevou a japonskou Toshibou, která vlastní amerického dodavatele jaderných zařízení Westinghouse.

Náklady projektu Fennovoima se původně odhadovaly na čtyři až šest miliard eur (až 150 miliard Kč), podle jeho šéfa Pekky Ottavainena ale bude do léta příštího roku potřebovat od akcionářů nový přísun financí. Fennovoima tento měsíc bez bližšího udání důvodu odvolala svého generálního ředitele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK